Σελίδα 1 από 1

Ιατρική στις Παραστατικές Τέχνες

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Φεβ 10, 2019 6:46 pm
από a ent
Υπεύθυνος μαθήματος: Θ. Μπίμπας
Διδάσκοντες: Μέλη ΔΕΠ, Ακαδημαϊκοί Υπότροφοι, Επιστημονικοί Συνεργάτες και Υποψήφιοι Διδάκτορες της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (Α’ και Β’ ΩΡΛ, Νευρολογία, Ψυχιατρική), της Οδοντιατρικής Σχολής και του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ καθώς και μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Λογοθεραπείας ΤΕΙ Πατρών, του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, της Σχολής ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του University College London, καθώς και προσκεκλημένοι Μουσικοί και Ερμηνευτές.
Το μάθημα υποστηρίζεται εκπαιδευτικά από το διεπιστημονικό Ιατρείο Ερμηνευτικών Τεχνών της Α' ΩΡΛ Κλινικής που στελεχώνεται από ΩΡΛ Ιατρούς, Λογοθεραπευτή, Ακοολόγο Επιστήμονα, Φυσικοθεραπευτή, Δάσκαλο Τραγουδιού και Μηχανικό Ήχου). Ο κος Μπίμπας (Αν. Καθηγητής) και η κα Βαρδονικολάκη (ΩΡΛ, Ακ. Υπότροφος) και ο κος Παπαθανασίου (Καθηγητής Λογοθεραπεία) έχουν πιστοποιηθεί στην Ιατρική των Ερμηνευτικών Τεχνών μετά από εξετάσεις του Performing Arts Medicine Association από το American College of Sports Medicine
Εξάμηνα που διδάσκεται: Εαρινό εξάμηνο. Το μάθημα μπορούν να το παρακολουθήσουν φοιτητές από το 6ο εξάμηνο σπουδών και μετά (3ο , 4ο, 5ο και 6ο έτος).
Σκοπός του μαθήματος είναι η περιγραφή, η διεπιστημονική προσέγγιση και η εξειδικευμένη πρόληψη και αντιμετώπιση των ειδικών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες στο χώρο των ερμηνευτικών τεχνών (τραγουδιστές, ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί).
Η θεματολογία περιλαμβάνει: εισαγωγή στις Βασικές Επιστήμες της μουσικής, της ακοής, της φωνής και του χορού, διαταραχές της ακοής σε μουσικούς και καλλιτέχνες, δυσφωνίες στους τραγουδιστές και ηθοποιούς, μυοσκελετικές κακώσεις και νευρολογικές διαταραχές σε χορευτές και μουσικούς, και ψυχολογία των καλλιτεχνών
Το μάθημα παρέχει στους φοιτητές του ευρεία γνώση των μορφών τέχνης και των απαιτήσεών από τον ερμηνευτή μέσα από τις διαλέξεις καθώς και τα βιωματικά σεμινάρια από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, ο φοιτητής αποκτά την απαιτούμενη γνώση για να κατανοεί των τρόπων αξιολόγησης, διάγνωσης και αποκατάστασης των διαφόρων παθήσεων που συναντά στους ερμηνευτές καθώς και την διαχείριση των προβλημάτων τους με στόχο την επιστροφή στην σκηνή.

Τα μαθήματα θα γίνονται Τρίτες και Πέμπτες, από 19 Μαρτίου έως 18 Απριλίου, 3-5μμ

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μαθήματος στο σύνδεσμο: http://eclass.uoa.gr/courses/MED867/(πρόγραμμα 2018)

Θάνος Μπίμπας
Αν. Καθηγητής ΩΡΛ